Zakres badań

Badania żywności

 

Parametry jakościowe

  • Obecność pałeczek Salmonella Typhimuriumi oraz Salmonella Enteritidis
    Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność pałeczek Salmonella spp.
    Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
  • Obecność Listeria monocytogenes
    Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Obecność pałeczek Salmonella spp.
    Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
  • Obecność Clostridium perfringens
    Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Obecność Cronobacter spp. w określonej ilości produktu
    Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
  • Obecność Campylobacter spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
 

Parametry ilościowe

  • Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
  • Ogólna liczba drobnoustrojów
  • Liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
  • Liczba bakterii z grupy coli
  • Liczba glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
  • Liczba bakterii redukujących siarczany(IV) rosnących w warunkach beztlenowych
  • Liczba Clostridium perfringens
  • Liczba drożdży i pleśni
  • Liczba Listeria monocytogenes
  • Liczba Listeria spp.