Zakres badań

Badania chemiczne

 

Pasze

  • oznaczenie azotu i przeliczenie na białko
  • oznaczanie tłuszczu surowego
  • oznaczanie popiołu surowego
  • oznaczanie włókna surowego
  • oznaczanie zawartości fosforu
  • oznaczanie wilgotności
  • oznaczanie Ca, Cu, Zn, Na, K,Fe, Mn, Mg metodą
  • absorpcyjnej spektometrii atomowej AAS.
  • szacowanie wartości energetycznej (z obliczeń)
  • oznaczanie liczby kwasowej LK
  • oznaczanie liczby nadtlenkowej
  • wykrywanie aldehydu epihydrynowego
  • wykrywanie białka zwierzęcego (PAP)
  • oznaczanie ochratoksyny A
  • oznaczanie zearalenonu metodą HPLC
  • oznaczanie DON metodą HPLC
  • oznaczanie aflatoksyny B1, B2, G1, G2
  • oznaczanie pestycydów chloroorganicznych
  • oznaczanie pestycydów fosforoorganicznych
  • wykrywanie kokcydiostatyków jonoforowych
 

Mięso i przetwory mięsne

  • oznaczanie azotanów i azotynów
  • oznaczanie zawartości soli kuchennej
  • oznaczanie fosforu całkowitego
  • oznaczanie polifosforanów
  • oznaczanie azotu i przeliczanie na białko
  • oznaczanie zawartości wody
  • oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego

 

 

Oleje i tłuszcze

  • oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości
  • oznaczanie liczby nadtlenkowej