Wykonujemy kompleksowe mikrobiologiczne badanie pasz, gotowych mieszanek, premiksów, koncentratów oraz poszczególnych składników jak również olei przemysłowych , farb, produktów i przetworów spożywczych.

Badania bakteriologiczne obejmują:

badania jakościowe:

    • wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella
    • wykrywanie obecności bakterii z rodzaju Enterobacteriacae
    • wykrywanie obecności beztlenowych bakterii przetrwalnikujących
    • wykrywanie obecności Staphylococcus aureus koagulazo-dodatnich
    • wykrywanie obecności Listeria monocytogenes
    • wykrywanie obecności E. coli
    • wykrywanie obecności pałeczek z grupy coli
    • wykrywanie obecności drożdży i pleśni

badania ilościowe:

    • ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych, mezofilnych i względnie tlenowych
    • gronkowce chorobotwórcze (Staphylococcus aureus koagulazo-dodatnie)
    • pałeczki Listeria monocytogenes
    • bakterie z rodzaju Enterobacteriacae
    • pałeczki z grupy coli
    • pałeczki E.coli
    • bakterie z rodzaju Pseudomonas
    • laseczki Clostridium perfringens

Prowadzimy badania oceniające skuteczność dezynfekcji powierzchni jajwykonujemy badania mikrobiologiczne we wszystkich produktach pochodzenia roslinnego oraz zwierzęcego w tym również na obecność bakterii z rodzaju Salmonella  i Listeria zgodnie z obowiązującymi normami wykonujemy nowoczesne antybiogramy – określenie lekooporności bakterii na antybiotyki i inne chemioterapeutyki metodą fotometrii komputerowej.

Badania serologiczne obejmują :      

    • Salmonella enteritidis
    • Salmonella typhimurium
    • Mycoplasma gallisepticum
    • Mycoplasma synoviae
    • Chiken Infectious Anaemia
    • Infectious Bursal Disease
    • Newcastle Disease Virus
    • Infectious Bronchitis Virus
    • Avian Rhinotracheitis
    • Reovirus
    • Infectious Laryngotracheitis
    • Avian Influenza
    • Avian Encepholomyelitis
    • Egg Drop Syndrome

Badania toksykologiczne obejmują:    (już wkrótce)

    • Aflatoxin B1
    • Aflatoxin M1
    • Aflatoxin total
    • Ochratoxin
    • Fumonisin
    • Zearalenone
    • DON

Badania na obecnośc czynników hamujących:

    • Beta-latamazy
    • Chloramphenicol
    • Enrofloxacin
    • Nitrofurany
    • Sulphamethazine
    • Streptomycin
    • Sulphadiazine
    • Sulphamethoxazole

Alelergeny ilościowo:

    • gluten
    • migdały
    • orzechy włoskie
    • orzechy ziemne
    • orzechy laskowe
    • gorczyca
    • skorupiaki
    • jaja
    • soja
    • łubin
    • B-laktoglobulina
    • kazeina

Wychodząc naprzeciw naszym klientom staramy się by wyniki badań były dostępne i dostarczone w jak najszybszym czasie. Klient ma możliwość dostarczenia prób sześć dni w tygodniu. Wszystkie badania wykonywane są według obowiązujących norm, przez wykwalifikowanych pracowników w naszym laboratorium w Opolu. Oferujemy konkurencyjne ceny badań.