Witamina E – wpływa na metabolizm mięśni oraz komórek nerwowych, zapobiega chorobom układu krążenia, wpływa na krzepnięcie krwi, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wpływa również na działanie estrogenów, jak i na płodność. Jej niedobór w jajach powoduje zamieranie zarodków. Dieta bogata w witaminę Ezapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Brak witaminy E przyczynia się do zaburzeń płodności u samców. W procesie spermatogenezy powstają plemniki o niskiej jakości, mało ruchliwe lub bez witek.
|
|
Kwas foliowy – wyniki badań wskazują, że samice z niedoborem kwasu foliowego mają większy odsetek poronień, a u potomstwa dochodzi do występowania wad wrodzonych, wad serca i kończyn. Kwas foliowy jest organizmowi niezbędny w trakcie procesu tworzenia i naprawy genów i syntezy białek – podstawowego budulca dla komórek i narządów. Dlatego odpowiedni poziom tej witaminy w organizmie jest bardzo ważny w trakcie ciąży, a szczególnie w pierwszych jej tygodniach – w procesie organogenezy – czyli kształtowania się narządów płodu.
|