Mieszanina kwasu mrówkowego, kwasu propionowego i soli amonowej oraz surfaktantów (zmiękczających napięcie powierzchniowe wody) z dodatkiem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz kwasu masłowego i estru kwasu benzoesowego (o sile działania przeciwbakteryjnego ponad 15xwiekszej niż nieestryfikowany kwas benzoesowy niechroniony), zapewnia to skuteczną redukcję większości pH wrażliwych bakterii z grupy Enterobacter w tym, E.coli, Salmonella, Campylobacter, Pseudomonas, Staphylococcus, Coliforms itp.
|
|
Częściowe zbuforowanie mieszaniny kwasów poprawia właściwości wodnego roztworu poprzez działanie powierzchniowe (zmiękczanie), obniża ryzyko korozyjności oraz wydłuża kaskadę dysocjacyjną kwasów – zwiększając ich efektywność w czasie działania. Zastosowany monogliceryd kwasu benzoesowego wykazuje wysoką aktywność redukującą względem beztlenowych bakterii przetrwalnikujących z rodzaju Clostridium, które wywołują między innymi nekrotyczne zapalenie jelit.
|