Probiotyki – mechanizm działania probiotyków jest wielokierunkowy i szczególnie efektywny w warunkach zaburzenia prawidłowej homeostazy mikroflory przewodu pokarmowego – biegunki , antybiotykoterapia. Do podstawowych kierunków działania mikroorganizmów probiotycznych zaliczyć można: zakwaszenie środowiska przewodu pokarmowego co hamuje rozwój większość bakterii chorobotwórczych, produkcję substancji o charakterze bakteriostatycznym i bakteriobójczym; redukcję poziomu toksycznych amin i amoniaku produkowanych przez bakterie patogenne w przewodzie pokarmowym. Probityki mają stymulujące działanie na układ immunologiczny, powodujące wzrost poziomu interferonu i immunoglobulin w surowicy krwi.
|
|
Drożdże – wpływają pozytywnie na zdrowotność i produkcyjność. Specyficzne właściwości posiadają drożdże Saccharomyces cerevisiae, których ściany komórkowe zbudowane są między innymi, z mannanoligosacharydów – przylegają do nabłonków jelitowych i zapobiegają zagnieżdżaniu się i rozmnażaniu bakterii patogennych, obniżają pH, pobudzają limfocyty i wzmagają działanie immunoglobulin typu IgG i IgM oraz tworzą bariery przeciwko inwazji drobnoustrojów patogennych, aktywują enzymy trawienne.
|