FortiBio Step 3 – powstaje w procesie naturalnej fermentacji z wykorzystaniem komponentu mikrobiologicznego oraz zestawu 17 ziół i  pożywki z ekologicznej melasy z trzciny cukrowej. Po zakończeniu fermentacji następuje odfiltrowanie płynu który jako mieszanina symbiotyczna zawiera szeroką gamę metabolitów roślinnych, które wraz z grupą mikroorganizmów probiotycznych kompleksowo oddziaływują na rozwijający się organizm ptaków.

Działanie:

FortiBio Step 3 wspomaga działanie układu trawiennego w naturalny sposób. Gama ziół uzupełnia szereg metabolitów charakterystycznych dla chowu wolnowybiegowego, czego zwykle nie zawiera pasza a co ma istotne znaczenie dla zdrowotności uzyskania wyjątkowego smaku mięsa.

Step 3 przywraca równowagę flory jelitowej, stabilizuje mikroflorę przewodu pokarmowego, eliminuje nadmiar patogenów, ogranicza szkodliwe działanie metabolitów toksycznych, wzmacnia pracę wątroby. Wykazuje pozytywne wyniki w walce z takimi mikroorganizmy jak Listeria monocytogenes, Salmonella enteridis, Echerichia coli, Clostritium butrynicum.

Wybrane  szczepy  bakterii o działaniu probiotycznym  wzrastają  w  konsorcjum i w interakcji z innymi szczepami. Technologia ta  zasadniczo różni się od typowej mieszaniny czystych szczepów bakterii, ponieważ wykorzystuje efekt synergii współpracujących ze sobą mikroorganizmów. W zakresie ziół do fermentacji wykorzystuje się: oregano, ostropest plamisty, dziurawiec, tymianek, mięta, melisa, szałwia, arcydzięgiel, rdest ptasi, skrzyp, rumianek, rozmaryn, kozieradka, pokrzywa, cykoria, pieprz, papryka.

Wskazania: zaburzenia homeostazy przewodu pokarmowego wywołane biegunkami na tle bakteryjnym oraz podawaniem antybiotyków, słabe przyrosty i złe wykorzystanie paszy, słaba odporność stada, ograniczenie bakterii chorobotwórczych w ściółce.

Dawkowanie:

drób :  przez 3 dni po 8 godzin w każdym tygodniu począwszy od drugiego tygodnia z wodą do picia

w drugim tygodniu dziennie po 0,4 litra preparatu do picia/obsadę kurnika/1000m2
w trzecim tygodniu dziennie po 0,5 litra preparatu do picia/obsadę kurnika/1000m2
w czwartym tygodniu dziennie po 0,6 litra  preparatu do picia/obsadę kurnika/1000m2
w piątym  tygodniu dziennie po 0,8 litra  preparatu do picia/obsadę kurnika/1000m2
w szóstym tygodniu dziennie po 1,0 litra  preparatu do picia/obsadę kurnika/1000m2
  Skład i cena – kliknij tutaj