Suplementacja ziołowa i probiotyczna jako droga do eliminacji antybiotyków.

W roku 2014, powstała inicjatywa opracowania programu chowu brojlerów który eliminowałby konieczność podawania antybiotyków w całym okresie tuczu. Głównym celem całego projektu było opracowanie kompletnego programu dawkowania i odpowiednich preparatów probiotyczno-ziołowych co w konsekwencji pozwoli na wykluczenie stosowania leków w całym cyklu hodowlanym brojlerów. W praktyce oznaczało to przeprowadzenie szeroko zakrojonych badań mikrobiologicznych oraz testów terenowych tych preparatów na wybranych fermach hodowlanych.

Badania mikrobiologiczne preparatów pozwoliły odpowiedzieć które kultury mikrobiologiczne oraz które ekstrakty ziołowe wykazują działanie na bakterie chorobotwórcze wywołujące największe straty hodowlane brojlerów w Polsce. W tym celu trzeba było pobrać szczepy bakterii terenowych wywołujących konkretne jednostki chorobowe. Dzięki prowadzonej działalności lekarsko-weterynaryjnej firma Ladrob cały czas opiekuje się stadami hodowlanymi i zajmuje się identyfikowaniem takich szczepów oraz określaniem lekooporności czyli wykonywaniem tak zwanych antybiogramów we własnym laboratorium.


Zbierając chorobotwórcze szczepy bakteryjne w laboratorium jesteśmy w stanie sprawdzić jakie inne preparaty oprócz antybiotyków mogą ograniczać ich wzrost. Badania takie można wykonać jedynie w laboratorium mikrobiologicznym. Jako lekarz i mikrobiolog prowadząc swoje laboratorium od 2012 roku, opracowałem metodę określenia oporności bakterii na silnie skoncentrowane ekstrakty ziołowe. Na podstawie tych badań jesteśmy w stanie określić które zioła działają na szczepy chorobotwórcze wywołujące największe straty hodowlane w Polsce – na podstawie tych badań powstała receptura produktu FortiVit Impact.

Jednak aby osiągnąć cel – czyli możliwość wyeliminowania całkowicie interwencji antybiotykowej potrzeba zrobić znacznie więcej. Konieczne jest połączenie skoncentrowanych ekstraktów ziołowych, które wcześniej zostaną wyselekcjonowane w oparciu o wyniki badań mikrobiologicznych, z probiotykami.

Probiotyki regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego, w naturalny sposób działają stymulująco na metabolizm, dzięki czemu przyspieszają przyrosty masy ciała, ponieważ skutecznie walczą w przewodzie pokarmowym z organizmami patogennymi, zapobiegają chorobom. Dodatkowo, przez swoją obecność w przewodzie pokarmowym i ciągłe pobudzanie receptorów immunologicznych, stymulują wysoką aktywność naturalnego systemu odpornościowego. Probiotyki poprawiają jakość i strawność paszy, dzięki produkcji enzymów wspomagających procesy trawienne. Są przyjazne dla środowiska i korzystne dla osiąganych efektów ekonomicznych hodowców.

Oferta  preparatów probiotycznych, jak również ziołowych dostępnych na rynku weterynaryjnym jest bardzo bogata. Wiele firm na zasadzie dystrybucji wprowadza takie preparaty do obrotu. Jednak firmy sprzedające takie produkty są jedynie firmami handlowymi, a ich jedynym celem jest sprzedaż produktu. Hodowcy natomiast nie posiadają odpowiedniej wiedzy medycznej i nie wiedzą, które z preparatów są w stanie poprawić lub zapobiec chorobie w stadzie. Wiele prób stosowania różnych preparatów oraz ich wybór oparty na podpowiedziach sprzedawców powoduje, że hodowcy są mocno sceptyczni do alternatywnych metod leczenia i cały czas podstawową metodą ograniczenia upadków i poprawy zdrowotności są antybiotyki. Dlatego oferta w której korzystamy z doświadczenia kilkunastoletniej praktyki lekarskie oraz laboratorium mikrobiologicznego jest kompletna, przemyślana, zweryfikowaną w warunkach fermowych i odpowiada na zapotrzebowanie hodowców. Nadzór lekarza weterynarii oraz zasoby badawcze  to również mocna strona tego programu.

Opis programu i dawkowanie – kliknij